Informatie over de Tour de France

Ergens in 2008 las ik dat Richard Virenque een van de weinige renners was die in de Tour de France etappes heeft gewonnen die tien jaar uiteen liggen. Er stond ook een lijstje bij van andere renners die dat gedaan hadden. Ik vroeg me af of dat klopte, wie degene was bij wie ze het verste uit elkaar liggen, dus ging op zoek naar meer informatie.

Die informatie kon ik niet direct vinden, dus ben ik dat zelf gaan maken. Ik maakte een overzicht van etappewinnaars, en hun geboortedata. Omdat de aanvoerder van het algemeen klassement voor elke etappe ook gemakkelijk te vinden was, voegde ik die ook toe, en ik had mijn overzicht van etappewinnaars en algemeenklassementsaanvoerders compleet.

Later vroeg ik me af hoe dat nou zat met het puntenklassement en het bergklassement. Een lijst met aanvoerders was voor de meeste jaren snel gevonden, dus ik voegde ze toe, en maakte het overzicht van puntenklassementsaanvoerders en bergklassementsaanvoerders compleet.

Om de ontbrekende bergklassementsaanvoerders te achterhalen ging ik de bergdoorkomsten opzoeken, om zo zelf het klassement uit te kunnen rekenen. Zodoende kwam het overzicht van bergdoorkomsten tot stand.

De natuurlijke volgende stap waren het tussensprintklassement en het jongerenklassement. Voor het tussensprintklassement ging ik ook tussensprintdoorkomsten zoeken.

Informatie voor het tussensprintklassement is niet gemakkelijk te vinden, maar er is in veel jaren een link met het puntenklassement, en die kon ik gebruiken om missende informatie in te vullen. Daarvoor moest ik wel alle tussenstanden in het puntenklassement uitrekenen, dus daar begon ik aan.

Voor de tussenstanden in het puntenklassement waren ook alle etappeuitslagen nodig, dus die voegde ik ook toe. Met als gevolg dat ik ook alle renners die ooit deelnamen in de database moest zetten. Een heel werk, maar gelukkig met een beetje programmeerervaring redelijk snel te doen.

Uiteindelijk is dit nu misschien wel de meest complete website over de Tour de France ter wereld. Er staat informatie op van het klassement voor de meest complete renner in 1939, de verschillende klasses voor de tweede wereldoorlog, de winnaars van de strijdlustprijs, en zo voorts, zie het menu.

Vergelijking met andere websites

De officiële Tour de France-website

Op de officiële Tour de France-website staat vooral informatie over de volgende Tour. Er staat ook informatie over de geschiedenis. Deze is echter niet compleet, en bevat ook best veel fouten.

Memoire du cyclisme

Memoire du cyclisme heeft een veel beter overzicht van de Tour de France, maar eigenlijk beperken ze zich tot deelnemers, etappe-uitslagen en algemeen klassement. Ik heb, vooral voor de etappe-uitslagen, veel bij hen gespiekt. Maar ook veel moeten verbeteren. Sommige renners ontbreken gewoon in etappes, andere staan er dubbel in. Ook de tussenstanden in het algemeen klassement beperken zich bijna altijd tot de top vijftien, en die kloppen soms ook niet. In mijn overzicht heb ik een controle ingebouwd, door de opgetelde etappe-uitslagen (gecompenseerd voor bonificaties en straffen) te vergelijken met het algemeen klassement, zie mijn onverklaarde verschillen in eindklassementen. Het lijkt misschien alsof ik nog enorme verschillen heb, maar de verschillen bij memoire du cyclisme zijn veel groter. (Sindsdien is Memoire du Cyclisme bezig om meer info toe te voegen. Dit maakt het veel completer.)

Cyclingarchives

Cyclingarchives blinkt uit in hun rennerdatabase. Ze hebben ook uitslagen, maar wat betreft de Tour de France zijn die niet bijzonder compleet. De namen van renners in mijn database baseer ik op hun database, en de geboortedata zijn in meer dan 95% van de gevallen van hen afkomstig.

Tourfacts

Op Tourfacts staan ook veel Tourstatistieken, zo te zien ook rechtstreeks uit een database gehaald. Deze site biedt veel mogelijkheden in de toekomst, maar heeft eigenlijk een controle nodig over de gegevens, ik vind nog veel storende foutjes. Als ik het me goed herinner, heb ik hier nauwelijks data van gebruikt, op een enkele geboortedatum na. Ik kan nu de pagina niet meer openen, misschien is hij weg, misschien verhuisd.

Waar mijn pagina voor zover ik weet uniek in is:

De drie belangrijkste eigenschappen van deze pagina: Dynamisch, compleet en eerlijk.

  1. Alles wordt uit een database gehaald wordt, en is dus dynamisch. Met andere woorden: na de volgende Tour kloppen alle overzichten nog, en in een overzicht wordt niks per ongeluk vergeten.
  2. Alle etappe-uitslagen, bergdoorkomsten en tussensprints staan in de database, en de tussenstanden worden daaruit berekend (en vergeleken met andere bronnen). Mogelijke fouten worden zo goed zichtbaar.
  3. Ik ben eerlijk over ontbrekende informatie. Memoire du cyclisme heeft fouten in hun etappe-uitslagen, maar geeft dat niet aan. Ik geef duidelijk aan waar informatie ontbreekt, en waar sommige zaken niet overeenkomen.

Sommige andere websites hebben wel één (of misschien zelfs twee) van deze eigenschappen, maar alle drie samen heb ik nog niet gezien.

Daarnaast is deze website, voor zover ik weet, nog in andere dingen uniek:

Privacy van topsporters

Op deze pagina vermeld ik van elke renner die deelgenomen heeft aan de Tour (of zich inschreef, niet startte, maar wel al een rugnummer had) persoonlijke informatie: zijn naam, nationaliteit, geboortedatum en sterfdatum. Iedereen, dus ook topsporters, heeft recht op privacy, en zulke persoonsgegevens mag je in het algemeen niet zomaar openbaar maken. Ik ben van mening dat ik goede redenen heb om het hier toch openbaar te maken.

Allereerst: het recht op bescherming van persoonsgegevens is alleen voor levende personen. Omdat ik zeker weet dat van de grote rondes voor 1930 geen enkele deelnemer meer leeft (en volgens andere kenners zijn er van de Tours tot en met 1934 niemand meer in leven), is dit punt voor de eerste Tours irrelevant.

Het zou theoretisch vanaf 1930 (en waarschijnlijk dus vanaf 1934) van belang kunnen zijn. Op dat moment was voor iedereen duidelijk dat de Tour, Giro en Vuelta evenement waren met veel media-aandacht. Elke deelnemer moet zich hebben gerealiseerd dat zijn naam en nationaliteit in de krant zou komen. Ook waren de deelnemers aan de Tour, Giro en Vuelta op dat moment professioneel wielrenners. Ook renners uit de categorie 'touristes-routiers' of individuelen waren in de praktijk voornamelijk (en wellicht geheel) professioneel. Het is in theorie mogelijk dat er nog enkele wielrenners die zich individueel hadden ingeschreven aan de Giro of Vuelta in leven zijn, die nooit professioneel wielrenner zijn geweest. Dit zijn dan automatisch renners waarover erg weinig informatie te vinden is: vaak geen geboortedatum en soms niet eens de volledige naam. Als er dus al renners zijn van wie ik de persoonsgegevens vanwege privacy niet zou moeten tonen, dan toon ik de persoonsgegevens automatisch al niet omdat ik ze niet kon vinden.


Let op: bovenstaande overweging geldt niet automatisch voor alle sportuitslagen. Als er nog deelnemers uit de eerste Tour in leven waren geweest, dan had ik naar mijn mening hun persoonsgegevens niet zonder toestemming mogen tonen. Misschien schaamden ze zich er wel voor dat ze in de eerste etappe waren uitgevallen. Sommige renners in de eerste Tours reden onder een schuilnaam, als ze wilden hun deelname om wat voor reden dan ook geheim wilden houden.

Ook als het om een semi-professioneel evenement zou gaan waarvan normaal gesproken alleen de winnaar vermeld wordt, dan is het in mijn ogen ook niet gerechtvaardigd om de persoonsgegevens van alle deelnemers te tonen.