Hier staat alle info over etappe 1 in de Tour de France in het jaar 1989 die ik heb. Ik heb ook informatie over de etappe ervoor (etappe P). Ik heb ook informatie over de etappe erna (etappe 2).

Informatie

Deze etappe ging van Luxemburg naar Luxemburg, werd gehouden op zondag  2 juli 1989, was een vlakke etappe, had een lengte van 135 km, en is gewonnen door Acacio da Silva. Zijn gemiddelde snelheid was 40.327 km/h.

De uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement (Greg LeMond) stond na deze etappe op een achterstand van 4:32 op Acacio da Silva, na afloop van deze etappe de aanvoerder van het algemeen klassement, zie ook de stand in het algemeen klassement. Søren Lilholt stond na afloop van deze etappe op de tweede plaats.

De gele trui werd in de volgende etappe gedragen door Acacio da Silva, de aanvoerder van het algemeen klassement.

De groene trui werd in de volgende etappe gedragen door Sean Kelly, ook al stond hij derde in het puntenklassement, omdat de aanvoerder van het puntenklassement (Acacio da Silva) al de gele trui droeg, en de nummer twee in het puntenklassement (Søren Lilholt) al de rode trui droeg.

De bolletjestrui werd in de volgende etappe gedragen door Roland Leclerc, ook al stond hij derde in het bergklassement, omdat de aanvoerder van het bergklassement (Acacio da Silva) al de gele trui droeg, en de nummer twee in het bergklassement (Søren Lilholt) al de groene trui droeg.

De rode trui werd in de volgende etappe gedragen door Søren Lilholt.

De lapjestrui werd in de volgende etappe gedragen door Charly Mottet, ook al stond hij vierde in het combinatieklassement, omdat de aanvoerder van het combinatieklasement (Acacio da Silva) al de gele trui droeg, en de nummer twee in het combinatieklassement (Søren Lilholt) al de rode trui droeg, en de nummer drie in het combinatieklassement (Roland Leclerc) al een andere trui droeg.

Bergdoorkomsten

Doorkomst over de Poteau-de-Kayl (categorie 4) (16.5 km)
RangNaamBerg
1.S. Lilholt4
2.A. da Silva2
3.R. Leclerc1
Doorkomst over de Côte de Monpach (categorie 4) (81 km)
RangNaamBerg
1.R. Leclerc4
2.A. da Silva2
3.S. Lilholt1
Doorkomst over de Côte de Pabeierberg (categorie 4) (133 km)
RangNaamBerg
1.A. da Silva4
2.S. Lilholt2
3.R. Leclerc1

Sprintdoorkomsten

Sprint te Esch-sur-Alzette (13.5 km)
RangNaamSprintPuntenAlgemeen
1.S. Lilholt646
2.S. Zanatta424
3.P. Casado212
Sprint te Remich (51.5 km)
RangNaamSprintPuntenAlgemeen
1.S. Lilholt646
2.R. Leclerc424
3.A. da Silva212
Sprint te Echternach (93.5 km)
RangNaamSprintPuntenAlgemeen
1.A. da Silva646
2.S. Lilholt424
3.R. Leclerc212

Solo Søren Lilholt startte tussen 0 km en 1 km, eindigde op 53 km.

Solo Acacio da Silva startte tussen 125 km en 133 km, eindigde na 135 km.