Informatie over de 5Ae etappe van de Tour de France van 1972

Hier staat alle info over etappe 5A in de Tour de France in het jaar 1972 die ik heb. Ik heb ook informatie over de etappe ervoor (etappe 4). Ik heb ook informatie over de etappe erna (etappe 5B).

Informatie

Deze etappe ging van Royan naar Bordeaux, werd gehouden op donderdag  6 juli 1972, was een korte vlakke etappe, had een lengte van 134 km, en is gewonnen door Walter Godefroot. Zijn gemiddelde snelheid was 44.611 km/h.

De uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement (Eddy Merckx) stond na deze etappe op een achterstand van 0:33 op Cyrille Guimard, na afloop van deze etappe de aanvoerder van het algemeen klassement, zie ook de stand in het algemeen klassement. Eddy Merckx stond na afloop van deze etappe op de tweede plaats.

De gele trui werd in de volgende etappe gedragen door Cyrille Guimard, de aanvoerder van het algemeen klassement.

De groene trui werd in de volgende etappe gedragen door Walter Godefroot, ook al stond hij tweede in het puntenklassement, omdat de aanvoerder van het puntenklassement (Cyrille Guimard) al de gele trui droeg.

De witte trui werd in de volgende etappe gedragen door Eddy Merckx, ook al stond hij tweede in het combinatieklassement, omdat de aanvoerder van het combinatieklassement (Cyrille Guimard) al de gele trui droeg.

Bergdoorkomsten

Doorkomst over de Montée Blanche (categorie 4) (45 km)
RangNaamBerg
1.C. Koeken5
2.W. Prinsen3
3.G. David2
4.F. Mendes1
Doorkomst over de Petit-Niort (categorie 4) (53 km)
RangNaamBerg
1.M. Pustjens5
2.W. Prinsen3
3.G. David2
4.J. Largeau1

Sprintdoorkomsten

Sprint te Brand et St-Louis (66 km)
RangNaamSprintAlgemeen
1.E. Gualazzini66
2.C. Guimard44
3.R. Mintkiewicz32
4.W. Teirlinck2
5.I. Zilioli1

Straffen

NaamTijdPuntenReden
J. Catieau1:00Achter auto gereden
G. Bellone1:00Achter auto gereden