Informatie over de 1e etappe van de Tour de France van 1972

Hier staat alle info over etappe 1 in de Tour de France in het jaar 1972 die ik heb. Ik heb ook informatie over de etappe ervoor (etappe P). Ik heb ook informatie over de etappe erna (etappe 2).

Informatie

Deze etappe ging van Angers naar Saint-Brieuc, werd gehouden op zondag  2 juli 1972, was een vlakke etappe, had een lengte van 236 km, en is gewonnen door Cyrille Guimard. Zijn gemiddelde snelheid was 39.193 km/h.

De uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement (Eddy Merckx) stond na deze etappe op een achterstand van 0:07 op Cyrille Guimard, na afloop van deze etappe de aanvoerder van het algemeen klassement, zie ook de stand in het algemeen klassement. Eddy Merckx stond na afloop van deze etappe op de tweede plaats.

De gele trui werd in de volgende etappe gedragen door Cyrille Guimard, de aanvoerder van het algemeen klassement.

De groene trui werd in de volgende etappe gedragen door Eddy Merckx, ook al stond hij tweede in het puntenklassement, omdat de aanvoerder van het puntenklassement (Cyrille Guimard) al de gele trui droeg.

De witte trui werd in de volgende etappe gedragen door Eddy Verstraeten, ook al stond hij derde in het combinatieklassement, omdat de aanvoerder van het combinatieklassement (Cyrille Guimard) al de gele trui droeg, en de nummer twee in het combinatieklassement (Eddy Merckx) al de groene trui droeg.

Bergdoorkomsten

Doorkomst over de Vitre (categorie 4) (96 km)
RangNaamBerg
1.C. Guimard5
2.M. Périn3
3.D. Letort2
4.M. Pustjens1
Doorkomst over de Saint Anne-Bretagne (categorie 4) (176 km)
RangNaamBerg
1.E. Verstraeten5
2.C. Guimard3
3.E. Merckx2
4.M. Pustjens1

Sprintdoorkomsten

Sprint te Segré (35 km)
RangNaamSprintAlgemeen
1.C. Guimard66
2.G. Karstens44
3.J. Zoetemelk32
4.R. Mintkiewicz2
5.W. In 't Ven1

Solo Eddy Verstraeten startte op 159 km, eindigde op 182 km.

Onbekend tijdsverschil
RennerTijdsverschil
L. Aimar−0:01