Algemeen

Hieronder staat een oude versie van een uitleg over het algemeen klassement. Voor een meer volledig verhaal wat ik up-to-date probeer te houden, zie mijn boek over Tour-statistieken en -regels.

Ontstaan

In de Tour de France van 1903 werd het algemeen klassement 'bedacht'. Ik kan me niet voorstellen dat het idee van optellen van etappetijden revolutionair was, maar misschien wel binnen de wielersport.

In 1905 ging men over naar een puntenklassement. Zie de analyse van hoe het puntenklassement uitpakte.

In 1914 ging men weer terug naar een tijdsklassement, en dat is sindsdien zo gebleven.

Telling

Voor de berekening van het algemeen klassement worden per renner het volgende berekend:

Voor een voorbeeld van de tijdvergoedingen in oude jaren heb ik gezocht naar oude krantenartikelen. Soms is het duidelijk weergegeven, zoals in 1937, maar dat is niet altijd zo duidelijk.

Dit alles wordt afgerond naar secondes. Als twee of meer renners gelijk staan in secondes, worden ze zo vergeleken: (regels in 2011)

  1. Als er een proloog was, vergelijk dan de honderdsten van seconden die daar afgerond zijn. De renner met de laagste tijd staat hoger in het klassement.
  2. Als die er niet was of geen uitsluitsel brengt, worden de plaatsen in voorgaande etappes opgeteld, en de renner met de laagste som staat hoger.
  3. Als dat ook geen uitsluitsel brengt, wordt gekeken naar de uitslag van de laatste etappe.

Trui

In 1919 werd na de 9e etappe de gele trui uitgereikt. In 1920 weer na de 9e etappe, en hierna is de gele trui in principe na elke etappe uitgereikt.

1969–1970:
Virlux
1971–1983:
Miko
1984–1986:
Banania
1987–2010:
Credit lyonnais