RSS feed van tourdefrancestatistieken.nl

[Valid RSS]

RSS feed

 • Categorie website21 juli 2011 – Tweehonderd items

  Het voorgaande bericht, over dat Cavendish een prestatie van Merckx evenaarde, was het tweehonderdste bericht. Het eerste bericht was in november 2008, 32 maanden geleden. Dat zijn dus zo'n 6 berichten per maand. Zoals het hoort, was ik in het begin veel aktiever dan later: de eerste 100 berichten waren er na 4 maanden (dus 25 per maand), de laatste 100 in 28 maanden (3.6 per maand). Als de frequentie op dezelfde manier doorgaat, duurt het zo'n 200 maanden voordat het driehonderdste bericht geplaatst wordt.

 • Categorie sport17 juli 2011 – Drie jaar lang minimaal vier etappes

  Cavendish behaalde vandaag zijn vierde etappe van 2011. Wat dit extra bijzonder maakt, is dat hij de drie voorgaande edities ook vier of meer etappes won. Eddy Merckx is de enige andere renner die dit deed, van 1969 tot 1972. Als Cavendish dit jaar nog een etappe wint, is hij de eerste renner die in drie opeenvolgende jaren vijf of meer etappes wint.

 • Categorie sport13 juli 2011 – Virtueel tussensprintklassement

  In 1989 is het tussensprintklassement in de Tour de France afgeschaft, maar de tussensprints zijn blijven bestaan. Het is dus mogelijk om de tussensprintklassementen te berekenen voor de jaren na 1989, met de regels van 1989. De meest succesvolle tussensprinter was Erik Zabel met vijf virtuele overwinningen, Abduzhaparov, Jalabert, McEwen en Chavanel hadden er elk twee. Geen enkele Nederlander won dit, het beste was Frans Maassen met de derde plaats in 1995.

 • Categorie sport 8 juli 2011 – En een drietal nep-grand slams!

  Als een renner de drie belangrijkste truien in de Tour heeft gedragen, heeft hij een nep-grand slam gehaald. Het is nep omdat hij niet noodzakelijk alle klassementen heeft aangevoerd, maar misschien nog wel moeilijker dan een echte grand slam omdat je maar 1 trui per etappe kan dragen. Nu zijn er binnen korte tijd drie renners bijgekomen die de nep-grand slam voltooid hebben:

  Thor Hushovd
  had al in 2002 een etappe gewonnen, droeg in 2004 al groen en geel, maar dit jaar droeg hij in de tweede etappe ook de bolletjestrui.
  Cadel Evans
  won in 2007 al een etappe, droeg in 2008 al de gele trui, en dit jaar droeg hij in de 2e etappe de groene trui en in de 3e etappe de bolletjestrui.
  Philippe Gilbert
  mocht in 2008 al eens de groene trui dragen, en won dit jaar de eerste etappe en droeg dus de gele trui. Na de tweede etappe verloor hij die, maar hij voerde ook het puntenklassement aan dus ging hij de groene trui dragen, en na de derde verloor hij die ook dus ging hij de bolletjestrui dragen omdat hij ook het bergklassement nog aanvoerde.

  Zo zijn er dus in drie etappes drie nieuwe renners bijgekomen, waardoor het lijstje nu gegroeid is van 7 naar 10.

 • Categorie sport 8 juli 2011 – Weer een Tour-grand slam!

  Toen Philippe Gilbert de eerste etappe van de Tour de France van 2011 won, werd hij ook aanvoerder in het algemeen klassement, het puntenklassement en het bergklassement. Hij haalde dus een grand slam, de 22e renner in de Tourgeschiedenis. Hij is te oud voor het jongerenklassement, dus een supergrand slam zit er niet meer in.