RSS feed van tourdefrancestatistieken.nl

[Valid RSS]

RSS feed

 • 9 april 2019 – Bergbonus in ploegenklassement

  Tussen 1951 en 1957 werd het ploegenklassement in de Tour de France berekend door de dagelijkse ploegenklassementen op te tellen (zoals het nu ook gebeurt). Van 1934 tot 1952 waren er bonificatieseconden te verdienen op bergtoppen. Deze periodes overlapten in 1951 en 1952: werden in die jaren de verdiende bonificatieseconden ook meegenomen in de berekening van het bergklassement? Het antwoord is: ja. Dit stond nog niet in mijn systeem, maar is nu aangepast, en de berekening van de ploegenklassementen van 1951 en 1952 kloppen nu met de uitslagen zoals die destijds in de krant stonden.

 • 10 maart 2019 – Ploegen(punten)klassementen

  Ik had al lange tijd een controlepagina gemaakt voor de ploegenklassementen. Ik had namelijk in mijn database staan welke ploegen na elke etappe aanvoerder waren, maar ik kon ook uit de uitslagen uitrekenen wie leider was. In theorie zou dit overeen moeten komen, maar in de praktijk zaten er tientallen verschillen tussen. Dit weekend heb ik dit eens aangepakt. Voornamelijk door de berekening van het ploegenklassement kloppend te maken (dit zat vooral in doorvoeren van bonificaties/straffen, het behandelen van halve etappes, en het aantal renners dat relevant was voor het ploegenpuntenklassement), maar in enkele gevallen kwam ik erachter dat ik de verkeerde leider in mijn systeem had gezet. Ik heb het overal gecontroleerd met secundaire bronnen, dus ik weet zeker dat mijn veranderingen ook verbeteringen zijn. Er zijn nu nog vier probleemetappes voor het ploegenklassement (waarvan ik bij drie daarvan zeker weet dat de fout bij de berekening van de Tour-organisatie zet), en vijf voor het ploegenpuntenklassement (telkens in etappes waar de beste twee teams enorm dicht bij elkaar zaten).

 • 5 maart 2019 – Boek over de Tour op Amazon

  Mijn informatie over de Tour is nu ook in gedrukte vorm te verkrijgen!

 • 11 december 2018 – Prijzengeld

  Ik ben eens in het prijzengeld van de Tour gedoken. Soms een beetje moeten afschatten, maar het lijkt erop dat in 1919, Alavoine meer geld kreeg dan de winnaar Lambot, en in 1975 Merckx meer dan de winnaar Thevenet! De grootste hap deed Frantz in 1928, en de armste winnaar was Lucien Aimar in 1966. Maar deze uitersten kunnen nog veranderen als ik meer informatie toevoeg of corrigeer.

 • 29 juli 2018 – Alweer nieuwe data

  En de Gazet van Antwerpen heeft ook archieven van 1977 tot 1988 toegevoegd, en die jaren zijn dus ook weer nauwkeuriger geworden!