Etappes waarin verschillende categorieën apart startten

Aparte starts

In de jaren dat er verschillende categorieën wielrenners waren, waren er etappes waarin er aparte starts voor de categorieën waren. Dit lijkt enigszins op een ploegentijdrit, alleen waren de groepen waarin werd gestart veel groter, en startten concurrenten juist samen.

Soms lag al voordat de Tour begon vast in welke etappes er apart werd gestart, en soms werd dat tijdens de Tour besloten, bijvoorbeeld als de voorgaande etappe te langzaam of te saai was verreden. Hieronder een overzicht van etappes waarvan ik weet (of vermoed) dat ze een aparte start hadden.

1903: etappe 3

De renners die alleen deze etappe meededen, of al eerder in de Tour waren uitgeschakeld, startten een uur na de renners die nog de running waren voor het algemeen klassement. Uiteindelijk was Brange het eerste binnen, maar Aucouturier, die een uur later startte, had er minder lang over gedaan. Apart startten Cabanna en Valpic die zich los hadden ingeschreven, en Gauban, Aucouturier, Pagie, Wattelier, Dupre, Mercier, Pernette, L. Bartelmann, Durandeau, Trippier, Zimmermann en Quetier die eerder waren uitgevallen.

1903: etappe 4

De renners die alleen deze etappe meededen, of al eerder in de Tour waren uitgeschakeld, startten een uur na de renners die nog de running waren voor het algemeen klassement. Uiteindelijk was Samson het eerste binnen, maar Laeser, die een uur later startte, had er minder lang over gedaan. Apart startten Armbruster, Boisseau, Armante, Fossier, Fabre, Biere, Dartigue, Dortignacq, Dupont, Desbordes, Chaudron, Lorgeou, Goyon, Florane en Pujol die los hadden ingeschreven, en Gauban, Aucouturier, Pagie, Emile en Durandeau die eerder uitgevallen waren.

1903: etappe 5

De renners die alleen deze etappe meededen, of al eerder in de Tour waren uitgeschakeld, startten een uur na de renners die nog in de running waren voor het algemeen klassement. Dit keer had dat geen invloed op de etappeoverwinning. Apart startten Ambroise Garin, Magdelin, Roques en Lesur die zich alleen voor deze etappe hadden ingeschreven, en Geay, Durandeau en Charrier die eerder uitgevallen waren.

1913: etappe 5

In de vierde etappe hadden geïsoleerde renners blijkbaar geprofiteerd van zaken die eigenlijk alleen gegroepeerde renners mochten hebben, en als straf moesten de geïsoleerde renners een kwartier na de gegroepeerde renners starten. Als eerste bij de finish was Buysse, maar omdat twee geïsoleerde renners zich bij zijn groep hadden aangesloten, won hij niet.

1921: etappe 13

De organisatie vond dat de toprenners in de 12e etappe te weinig strijd hadden geleverd, en daarom legden ze een 'straf' op: de renners van de tweede klasse startten twee uur voor de renners van de eerste klasse. Veel hielp dat niet voor de strijdlust, want alle renners uit de eerste klasse kwamen in dezelfde groep binnen. Het hielp de renners uit de tweede klasse wel, want vier renners legden het parcours sneller af dan de groep eersteklasrenners, en Sellier won als tweedeklasser de etappe.

1931: etappe 2

De touriste-routiers vertrokken tien minuten na de A-renners. De touriste-routiers reden harder, en uiteindelijk won Bulla, een touriste-routiers de etappe, en nam hij en passant ook de leiding in het algemeen klassement.

1931: etappe 3

De touriste-routiers vertrokken tien minuten na de A-renners.

1931: etappe 4

De touriste-routiers vertrokken tien minuten voor de A-renners.

1931: etappe 6

De jury had besloten dat de A-renners 20 minuten na de touriste-routiers zouden starten. Tijdens de etape haalden de A-renners de touriste-routiers in. Er kwamen 65 renners aan de finish, 38 A-renners en 27 touriste-routiers, en 43 renners (32 A-renners en 11 tourise-routiers) finishten tezamen. Een renner ontsnapte uit die grote groep, en finishte bijna vier minuten voor de rest, maar omdat hij (Rene Bernard) een touriste-routiers was, won hij de etappe niet.

1931: etappe 7

In de zevende etappe werd het startverschil weer tot 15 minuten verkleind. De touriste-routiers startten eerst, en de A-renners laatst.

1931: etappe 12

De touriste-routiers vertrokken twintig minuten voor de A-renners.

Deze pagina is nog niet af; veel informatie ontbreekt nog.